Affald og Genbrug

Hyldespjældets overordnede mål

Målet er at skabe kredsløb ved at materialerne bliver brugt igen og igen. Derfor vil vi nedbringe affaldsmængderne til forbrænding og losseplads og at genoprette næringsstofkredsløbet mellem jord og bord. 

I vores Agendaplan (miljøhandlingsplan) har vi som konkret mål, at 60 % af vores husholdningsaffald skal sendes til genbrug i 2020. Det vil holde huslejen nede og det er godt for miljøet. 
Målet kan nås, dels ved at vi sorterer køkkenaffaldet, og kommer det i de rigtige beholdere i de 7 affaldsøer, rundt om i bebyggelsen. Og dels ved at sortere vores Storskrald på Genbrugsgården. Der ud over kan du benytte:
 
- Kompostgården til haveaffald, kattegrus, kaninmøg, jord og fliser mv. Her
  kan du også hente flis og kompostjord til haven. 
- Tøjbytteboden til tøj. 
- Bogbyttereolen på vaskeriet til bøger og blade.
 

Vi kan også anbefale, at du downloader sorteringsappen Perfect Waste. Den fortæller dig, hvordan du skal sortere dit affald ved at scanne stregkoden på produktet.

                            En af Hyldespjældets 7 affaldsøer

 

 

 

 I Hyldespjældet sorteres affald og mest muligt genbruges

Det koster huslejekroner at få afhentet affald til forbrænding og det er rigtig dårlig for miljøet. En mulighed for at minimere huslejen og gøre noget for et bedre miljø er derfor at sortere affaldet mest muligt og genbruge, hvad genbruges kan. Hyldespjældet er et af de boligområder, hvor der sorteres i flest affaldsfraktioner, hvilket giver store muligheder for genbrug.

På Genbrugsgården kan man sortere i over 30 forskellige fraktioner og måske finder man også lige det man står og mangler.  

På Kompostgården kommer du af med haveaffald, kattegrus, kaninmøg, jord og fliser mv. Her kan du også hente flis og kompostjord til haven.

I Tøjbytteboden afleverer du brugbart tøj, sko. legetøj.

Nu er der 2 slags tøj- eller rettere 3

Fra den 1. juli i år ( 2023 ) skal vi også sortere vores tøj/tekstiler til genanvendelse. Det skal vi gøre i 2 fraktioner, plus det der er så ringe, at det ikke kan bruges til noget. Fraktionerne ser således ud:

1. Genbrugstøj. Det skal afleveres til de forskellige humanitære organisationer i deres tøjcontainere.
Her afleveres brugbart tøj og tekstiler, som andre kan få glæde af. De tager også imod sko, bælter og tasker. Det kan f.eks. være tøj, børnene er vokset ud af, eller som du bare ikke bruger mere.

 

2. Tekstilaffald. Det er alt det tøj og tekstil andre ikke kan få glæde af, men hvor fibrene kan bruges igen.
F.eks. ødelagt, plettet, hullet og falmet tøj og tekstil. Tøj med brændemærker. Udtjente sokker, underbukser, badetøj og sportstøj. Håndklæder, gardiner, tæpper, viskestykker med indtørrede pletter. Udtjente karklude og engangsklude. Enlige strømper og handsker.
Nogen vil kunne aflevere det i nye tekstilcontainere i deres boligområde. Andre vil skulle bestille afhentning ved husstanden.

 

3. Rest. Det er det tøj og de tekstiler, der er for sølle til både ”Genbrugstøj” og Tekstilaffald”.
Det er f.eks. vådt, fugtigt, beskidt og jordslået tøj og tekstiler. Tøj og tekstiler med rester af maling, olie, sprit eller andre kemikalier. Slidte og ødelagte sko, bælter, tasker og lædertøj. Den slags skal i Restaffald.

 

Når vi nærmer os den 1. juli, vil du få nogle røde poser, som dit tekstilaffald (2) skal afleveres i. Det hører du mere om senere. Her og nu bare denne pointe:

 

Vent med at smide tekstilaffald (2) ud, til den nye ordning træder i kraft, så det kan blive genanvendt 😊

Med venlig hilsen
Albertslund Verdensmål Center