Råd om varme, udluftning mv.

Udluftning af boligen

Udluftningsvejledning for Hyldespjældet

Hyldespjældet blev bygget umiddelbart efter energikrisen i 70-erne, hvor husene skulle være mere tætte for at spare på varmen. Men når husene er tætte, er det nødvendigt bevidst at sørge for udskiftning af indendørsluften. Manglende udluftning giver nemlig et dårligt indeklima, som er direkte sundhedsskadeligt, og som har en nedbrydende effekt på selve husene.

Hen ved 90 % af tiden opholder vi os inden døre. Der for er et godt indeklima vigtigt for vores helbred og velvære.

En person = 4 -5 liter
En familie på fire producerer hen ved 15 liter vanddamp i lejligheden hver døgn. Dampen kommer fra badning, madlavning, evt. tøjtørring, og ikke mindst fra os selv i form af sved og udånding.  

Luften kan indeholde meget damp, uden at det ses. Når varm luft bliver afkølet, kondenserer dampen til små vandråber. Det kan tit ses som dug på vinduesruderne.

Den gang Hyldespjældet blev bygget, var isoleringen ikke så effektiv, som den senere er blevet. Når der kommer dug på ruderne, er der derfor også stor sandsynlighed for, at der sker kondensering på kolde ydervægge - især i hushjørner, ved soklen og bagved store møbler der står op ad ydervægge, så de "skygger" for varmen.

Svampe og mider
En høj luftfugtighed giver indeklimaproblemer. Der opstår efterhånden mugpletter inde i hjørnerne og på vindueskarme.

Pletterne består af skimmelsvampe, der sender svampespore ud i luften, som har en direkte sundhedsskadelig virkning.

Husstøvmider trives også allerbedst i fugtig luft. Et enkelt gram støv kan indeholde flere tusinde mider. Disse mider og deres efterladenskaber kan fremkalde allergi hos mennesker.

Luft ud
Den eneste måde at holde problemerne i ave på er hyppig rengøring og udskiftning af  indendørs luften.

Udluftning ved gennemtræk koster ikke meget varmeenergi: Luften skilles helt ud i en kort periode og indervæggene og indbo når ikke at blive afkølede, så der er kun den friske luft, der skal varmes op igen. Husk altid at lukke for radiatorerne, når der luftes ud, ellers vil termostaterne få det varme vand i radiatorerne til at strømme igennem i et unødigt højt tempo, til ærgrelse for pengepungen og miljøet.

I Hyldespjældet er 2- og 3-etagers boliger nemmest at lufte ud, da de har en indbygget "skorstenseffekt". I de store flade huse må man være mere omhyggelig.

Varm luft holder bedre på vandet
Er luften indendørs varm, holder den godt på fugtigheden, og omvendt hvis den er kold, så sætter fugten sig på kolde vægge og vinduer. Derfor er det også mere nødvendigt, at være omhyggelig med udluftning, hvis man har en indretemperatur på 18 grader, end hvis man har 20 grader.   

Hvis mugpletter genopstår på samme sted trods rengøring og omhyggelig udluftning, er der tegn på en byggeskade, og ejendomskontoret skal kontaktes.

Om natten
Mange foretrækker at sove for åbne vinduer og lukkede radiatorer. Men derved bliver indervæggene afkølet, og der kan lettere opstå fugt og mugproblemer. Så hvis man sover for åbent vinde, skal man lukke vinduerne om dagen og åbne lidt for radiatoren, så rummet kan tørre ud.

Ved madlavning
Ved madlavning og opvask bør døren mellem køkken og gang/stue være lukket, emhætten tændt og der bør luftes særskilt ud, når man er færdig. Emhætten bør tændes 15 minutter før og 15 minutter efter madlavningen for at få boligens luftstrømme vendt den rigtige vej.

Efter bad
Skrab vandet af væggen og gulv efter bad, og luft så grundig ud. Udluftningsventilen i loft/væggen må ikke stoppes til.

Luftcirkulation
Udluftningsrillerne i vinduer og døre skal altid stå åbne. De kan ikke erstatte den jævnlige udluftning, men de er med til at forbedre luftcirkulationen i lejligheden.

Over tid bliver udluftningsrillerne tilstoppet af støv m.v. Det er derfor vigtig at rense dem en gang imellem.

Dørene mellem lejlighedens værelser skal stå åben så meget som muligt.

Kulde, varme, fugt og frisk luft

Varmesæsonen er i gang, og der er fyret op i radiatorerne. For varme skal der til i den kolde tid. Men det er ikke ligegyldigt hvordan, man opvarmer sin bolig. Der er mange måder at spilde de dyre grader på: Lade vinduer stå på klem, undlade at lufte ud, skrue op for en radiator i stedet for flere, skrue for højt op så varmen fiser lige igennem radiatoren og tilbage til varmeværket, undlade at skrue lidt ned om natten og når man ikke er hjemme og videre i den dur.

Varmen skal bruges - ikke misbruges! Du bruger varmen bedst ved at:
· Radiatorerne hjælpes ad med at opvarme et rum - det er ikke en radiator, der skal gøre hele arbejdet.
· Mærke på radiatoren - øverst må den godt være varm, men nederst skal den højest være lunken.
· Undgå at have det varmere end højest nødvendigt - bare en ekstra grad betyder 5 % højere energiforbrug.
· Holde døre og vinduer lukkede.
· Og trækker det fra døre og vinduer så køb nogle tætningslister.

Men når du nu lukker døre og vinduer, så skal der også luftes ud en gang i mellem. Hvor ofte afhænger helt af, hvor mange der er hjemme hvor meget. En person producerer typisk 3-4 liter fugt i døgnet ved ånde, sved, madlavning, bad og rengøring. Og den fugt skal ud af boligen - ellers giver det et fugtigt indeklima, der er svært at varme op og med en fantastisk grobund for skimmelsvampe. Fugten er ikke det store problem om sommeren, hvor vinduerne typisk står mere åbne; men nu her i den kolde tid, hvor døre og vinduer skal holdes lukket, for netop at holde på varmen, er det altafgørende at få sendt den fugtige inde-luft ud og få ny frisk ude-luft ind.

Luft derfor ud efter behov - og især er der behov, hvis der har samlet sig fugt på vinduerne! Luft ud 2-3-4-5 gange om dagen. Åben flere vinduer og døre ad gangen, så der bliver gennemtræk. Hvis din bolig har tendens til skimmelsvamp og/eller du har astma og allergi, så er det ikke nok at lufte ud. Så skal du også sørge for ikke at producere så meget fugt i lejligheden: Hæng våde håndklæder til tørre udenfor! Tør vaskene af med en karklud og hæng dem udenfor! Tør vægge og gulv af efter bad og hæng kludene udenfor! Tør fugt af vinduer og ud med kludene! Slå wc-brættet ned så der ikke fordamper så meget vand fra wc-kummen! Tør ikke tøj i boligen! Brug altid emhætte! Hav ikke møbler stående op ad ydervægge! Og så selvfølgelig: LUFT UD!

Det kan godt være, det lyder besværligt, men det bliver hurtigt en vane, og der er ingen vej udenom, hvis du har en fugtig bolig og du vil undgå astma og allergi. Ideelt set skulle alle huse være bygget, så der ikke opstod fugt-problemer; men sådan er det bare ikke. Og ind til vi er nået dertil, må vi selv gøre, hvad der er nødvendigt.

Spar på varmen og send fugten ud af boligen!